1 de enero de 2017

GIRONA M'ENAMORA

                             


Girona  
És una ciutat i un municipi del nord-est de Catalunya, capital de la comarca del Gironès i de la província de Girona. Pertany a l'àmbit de les Comarques Gironines.
La ciutat es troba a la confluència de quatre rius: el Ter, l'Onyar, el Güell i el Galligants, a una altitud de 75 m sobre el nivell del mar. El seu terme municipal limita al nord amb Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter, a l'est amb Celrà, al sud-est amb Juià i Quart, al sud-oest amb Fornells de la Selva, Vilablareix i Salt, i a l'oest amb Sant Gregori.
El municipi tenia prop de 99.013 habitants el 2016.
El seu Casc Històric o Barri Vell és un dels més evocadors d'Europa, comptant amb elements monumentals únics al continent. Es troba delimitat per l'anomenat Passeig de la Muralla, el camí de ronda de les antigues muralles carolíngies (s. IX) i de la baixa edat mitjana (s. XIV i XV). Entre els seus monuments destaquen el call (antic barri jueu, dels més ben conservats d'Espanya); com també les famoses i colorides Cases de l'Onyar, i a dalt de tot hi ha la catedral, d'una grandíssima nau única, que és la més ampla del món en estil gòtic. Vikipèdia


Call de Girona

El Call de Girona va ser, des del punt de vista cultural, una de les més importants comunitats jueves d'occident. Actualment és el call millor conservat d'Europa.
Call, de l'hebreu kahal (קהל), és la paraula utilitzada per a anomenar els diversos barris jueus en català.
Un document de l'any 888 ja esmenta la presència d'unes 25 famílies de religió mosaica.
El Call de Girona es va començar a formar a partir del segle XII, al carrer de la Força, quan s'hi instal·laren famílies jueves que abans vivien en els voltants de la catedral.
Hi arribaren a viure una mitjana de 800 persones.
A la ciutat van desenvolupar les seves teories importants pensadors com Jacob ben Sehet Gerundí, el poeta Mesulam ben Selomó de Piera, i els grans filòsofs Ezra ben Salomó i Azriel de Girona.
Tanmateix la figura més rellevant va ser el metge, poeta, filòsof i exegeta Mosse ben Nahman, més conegut com a Bonastruc ça Porta.
De l'escola de la càbala de Girona en sortí el primer grup de cabalistes de la península Ibèrica fins a la primera meitat del segle xiii. Vikipèdia

Llocs d'interès 
  • La catedral de Girona 
  • L'esglèsia de Sant feliu de Girona
  • El monestir de Sant Pere de Galligants
  • El Call jueu 
  • Els banys Àrabs
  • El Barri Vell
  •  Les Muralles
  • Les cases de l'Onyar
  • Casa Masó
  • La Farinera Teixidor
  • El Parc de la Devesa 
  •  La Rambla de la Llibertat
  • La plaça de la indepèndencia o Sant Agustí
  • Els ponts sobre l'Onyar



Les cases de l'onyar, també anomenades cases del riu o cases penjades, són aquelles que tenen les façanes que donen al riu Onyar en el tram de la Rambla i carrer Argenteria del Barri Vell de Girona.

Una de les cases més destacades de l'Onyar és la Casa Masó.esdevé un símbol del desplegament del Neocentisme a Girona. Per la façana de l'Onyar s'identifica pel seu color blanc, que destaca entre la resta.

La Catedral de Girona .Segons alguns documents del segle VII el seu culte era equiparable a les diòcesis de Toledo i Sevilla. Durant l'ocupació musulmana entre els anys 715 i 785 va ser transformada en mesquita.

La seva major particularitat és que té la nau gòtica més ampla del món, de 22,98 metres,que és alhora la nau més ampla de qualsevol estil llevat de la de basílica de Sant Pere del Vaticà, que fa vint-i-cinc metres. Situada estratègicament al nucli central de la ciutat antiga, conegut com la Força Vella,

El Barri Jueu de Girona és un dels més emblemàtics juntament amb el de Besalú. Conegut també com el "Call jueu", el barri conserva el traçat original d'alguns carrers, com ara el c/Cúndaro i el c/ de Sant Llorenç.

La seva cruïlla de carrerons medievals ens permeten conèixer de prop la història del judaisme a Espanya

El Call, actualment és el millor conservat d'Europa

El Call es va començar a formar a partir del segle XII, al carrer de la Força quan s'hi instal·laren famílies jueves que abans vivien en els voltants de la catedral.

Hi arribaren a viure una mitjana de 800 persones.

A la ciutat van desenvolupar les seves teories importants pensadors com Jacob ben Sehet Gerundí, el poeta Mesulam ben Selomó de Piera, i els grans filòsofs Ezra ben Salomó i Azriel de Girona.

Tanmateix la figura més rellevant va ser el metge, poeta, filòsof i exegeta Mosse ben Nahman, més conegut com a Bonastruc ça Porta.

Un carrer del Call de Girona

Plaça al barri Jueu

Recons del Call

El Passeig de la Muralla és la part del camí de ronda que passa per les antigues muralles carolíngies (construïdes al segle IX) i de la baixa edat mitjana (edificades entre els segles XIV i XV) que envolten el Centre Històric de la ciutat

El seu Casc Històric o Barri Vell és un dels més evocadors d'Europa, comptant amb elements monumentals únics al continent.

Es troba delimitat per l'anomenat Passeig de la Muralla, el camí de ronda de les antigues muralles carolíngie.

Call de l'hebreu kahal (קהל), és la paraula utilitzada per a anomenar els diversos barris jueus en Català

De l'escola de la càbala  de Girona en sortí el primer grup de cabalistes de la península Ibèrica fins a la primera meitat del segle xiii.

 Part del call, on hi funciona el Centre Bonastruc ça Porta - Institut d'Estudis Nahmánides.

Detalls del barri

La flor del Call

El Colmado Moriscot és una petita botiga d’estil modernista creada l’any 1860

Plaça al barri del Mercadal

Porxada  del Mercadal

Cal Ros

Antiga pastisseria d'Emili Puig, Torroneria Candela (Girona)

Plaçeta abans del pont de les peixateries velles, o pont d'Eiffel.

Un dels principals problemes al llarg de la història de la ciutat ha estat la unió de les dues parts separades pel riu Onyar; la riba dreta (Barri Vell) i la riba esquerra (barri del Mercadal)

És per això que els ponts han jugat un paper important en el desenvolupament de la ciutat.

Vista de la catedral desde pont d'Eiffel.

Actualment no roman cap dels ponts medievals que creuava l'Onyar i la majoria de les construccions són contemporànies

El pont de ferro (o pont de les peixateries velles, o pont d'Eiffel, en honor a Gustave Eiffel, l'empresa del qual construí el pont) es va inaugurar el 1877

La plaça de la Independència o de sant Agustí, es troba envoltat per edificis neoclàssics austeres i idèntiques, amb unes porxades als baixos, s'hi troben negocis coneguts arreu per la seva història i antiguitat, com el Café Royal, el Cinema Albéniz i la Casa Marieta.

La plaça de la Independència o de sant Agustí. Situada al barri del Mercadal, al centre de la ciutat, la plaça s'alça on hi hagué el convent de Sant Agustí.

Plaçeta al barri vell

Fent la cerveceta.

Part de l'interior del Castell de Montjuïc de Girona

L'església Sant Feliu –o Sant Fèlix, era el temple principal de Girona abans de la construcció de la catedral.També és de destacar el sepulcre gòtic de Sant Narcís (1326-1328)






Girona m'enamora



                  

No hay comentarios:

Publicar un comentario